lördag 25 juli 2009

Husvagnsstövlar

Nu har jag hittat dom! Lätta, sköna, snygga stövlar att ha i husvagnen... Och halva priset var det, säger man ju inte nej till.

fredag 24 juli 2009

Muffins, Mankell och Megamycket regn!

Ja, precis så är det hemma på våran gata i stan i dag... Det regnar onödigt mycket, och för att förgylla tillvaron kan man ju baka något gott till fikat! Muffins blev det, med mini-nonstop i. Väldans gott.

Det är inte heller dumt att ha en god bok att läsa en dag som denna. Jag håller på med Mankells "Kinesen", som är spännande och välskriven. Rekommenderas varmt! Kan inte alls påstå att jag längtar till någon campingplats just nu, vill ha lite bättre väder då...

onsdag 22 juli 2009

Man tager vad man haver...

Är man bara två i hushållet så får man ofta rester. Ibland kan man frysa in, ibland säger jag bara hejdå och kastar. I dag var jag duktig och tog vara på resterna och gjorde en sallad till lunch, som blev jättegod! Delar med mig, kanske kan jag inspirera någon...

Detta var vad jag hade:

1½ kokt potatis
några rädisor
lite salladsblad
½ tomat i skivor
1 ägg

Stek ägget och salta och peppra lite på en sida. Se till att gulan går sönder, och vändstek. Låt kallna lite. Skär alla ingredienser i bitar och lägg i en salladsskål. Jag tog lite gräslök och klippte över, och hällde på en dressing av 1 del äppelcidervinäger och 2 delar rapsolja, kryddade den med salt/peppar och torkad basilika. Över alltihop strösslade jag lite riven parmesanost.


Efterrätt har vi inte varje dag, men i dag hade jag kokat lite äppelkräm av frysta äppelklyftor. Gott! Och så enkelt. Dessutom vet man vad man får - de köpta krämerna är inte mycket frukt eller bär i!

tisdag 21 juli 2009

Tips på campingsida!

Jag fann en sida på nätet som kan vara av intresse för många som besöker min sida. Det är Härkanducampa, Campingplatser i Sverige. Man kan medverka genom att skicka in fem foton och beskrivning på en camping som inte finns med i listan, och som tack för hjälpen får man en CD med över 1000 campingplatser! Vill man inte ha besväret att göra det, så kan man köpa en CD för endast 49 kr, plus porto.
Praktiskt att använda när man inte tycker att vanliga campingtidningen inte räcker till! Många gånger kör man ju förbi skyltar om mindre campingar, för man vet inget om dem och vill inte chansa. Tänk så många smultronställen man missar!

måndag 20 juli 2009

Ikea

Det regnar. Mycket. Vi bestämmer oss för att åka iväg till Ikea rätt tidigt, och starta besöket med en 10-kr-frukost. Shopping av diverse prylar och sedan lunch. Mer shopping. När vi satt och åt lunch med utsikt över den knökfulla parkeringen, såg vi flera husvagnsekipage som antagligen kommit tidigt och sedan blivit mer eller mindre instängda av andra bilar runtom. Vi såg en hisnande avfärd - kunde inte begripa att han vågade köra därifrån - och måste föreviga det... Tyvärr dålig bild tagen med mobil genom regnvåt ruta, men ni ser ju... Det gick bra, han kom ut även med den usla svängradie som var! Och han hann inte mer än börja rulla, så kom nästa bil och tog parkeringsfickan där vagnen stått...



Sedan gjorde jag ett fynd: jag har letat vinglas i akryl länge, som inte är svindyra och som inte är så tjocka i kanten. Tror inte det är gott att dricka ur såna glas! Vi har kört med billiga, vanliga vinglas från Ikea, men några har gått sönder. Så dessa blir bra att ersätta med! Pris: 89 kr på rea! För alla fyra... Var? Jo, på Elgiganten!

Packa rätt

Alla som har husvagn vet att det är viktigt att packa lätt och packa rätt. Inte ta för mycket med, stuva jämnt fördelat. Vi tycker att vi är rätt bra på det, efter att ha haft husvagn förut, sedan liten båt, därefter större båt, och så nu husvagn igen. Ändå blir jag så förvånad när jag ska packa ur vagnen och märker att vi kunnat lämna hälften av kläderna hemma... Men det är ju så att man tar med "om-utifall". Däremot har jag saknat stövlar - varför har jag inga såna med? Som tur var hade jag trädgårdsskor i gummi, som ser ut som träskor. Räddningen när jag traskade över en camping som såg ut som ett träsk!
Och var ska man packa regnkläderna? Lättillgängliga i bilens baksäte? Ja, det vore bra ibland. I husvagnen? Också bra ibland... Skaffa en omgång regnkläder till? Hmmm...
Paraplyer finns både i vagnen och i bilen. Men - var gör man av ett blött paraply i en husvagn? Tja, det blir i handfatet eller i diskhon det! Åtminstone när man står stilla.

Nu är det bara städning kvar, men det går ju fort på denna lilla yta! Och kritiska ögon har sett, att mattan vi köpte för tre år sedan har fått sina fläckar nu - kanske ska den bytas ut? Vi köpte en billig från Rusta, i stället för den svindyra och smalare som är avsedd för husvagn. Så den kan ha fått gjort sitt. Roligt att byta nån gång också!

lördag 18 juli 2009

Hemma

Hemma på våran gata i stan igen...
Vi har packat ur vagnen, tvättat lite, grillat, installerat oss.
Tacksamt noterat att allt har gått bra, inga problem med vagn, bil, väder (inte mycket...) eller annat. Vi är fortfarande de bästa vänner...
Känner att om några dar skulle vi vara redo för ännu en tur, men vi väntar och ser - vädret får råda nu! Finns lite att göra här hemma också i händelse av dåligt väder.
Huset är väl omhändertaget, tack för det!
Borta bra, men hemma bäst...

Fler inlägg följer!

Toalettbestyr

En varning till er som tänker besöka Norrfällsvikens camping: om ni är man och tänker besöker urinoaren, tänk då på följande: Stå inte för nära skålen, för då kissar ni på era egna fötter! Det är nämligen så, att man inte har monterat något avlopp! Fult gjort!

Om ni vill vara helt up-to-date med uppförandet på nämnda camping - titta då på följande filmsnutt!



Morgonpromenad!

Vilken härlig morgon! Lång promenad och absolut tystnad - förutom det välbekanta tjutet i vänster öra, förstås... Men det hänger ju alltid med.
Vi gick en tur till inloppet av viken, och här finns ett fint klapperstensfält.


fredag 17 juli 2009

Och sen så


- gick vi för att äta på restaurang Fiskarfänget... Det fick bli laxplanka, något av det godaste jag ätit! En promenad sedan för att låta maten trilla ner ytterligare.

Norrfällsviken hör till Världsarvet Höga Kusten. Här finns många klapperstensfält, som lyser av grön kartlav på röda stenar - rapakivigranit. Gammal fiskekultur finns bevarad överallt, men numera finns inte många fiskare kvar. Ett fiskemuseum finns också här.



Vilken dag!

Fantastiskt väder, lugn och ro, promenader hit och dit. Trots att det är en stor camping, så är det som sagt lugnt och skönt.
Norrfällsviken har också en båthamn, på den tiden vi hade båt brukade vi angöra den bryggan när vädret började bli sämre. Här finns lite att göra i jämförelse med en naturhamn... Man kan t. ex. lyxa till det och gå ut och äta... Här finns pizzeria, Fiskarfänget (gissa vad som står på menyn?) och Brittas restaurang som har buffé. Golfbana för dom som gillar det, en jättefin stor sandstrand som vetter mot Ulvön. I dagarna är det förresten ulvöregattan, vi såg många båtar i går när vi kom hit. Underbara gamla hus finns här, och ett gammalt fint kapell. Gistgårdar som man numera hänger kläder till tork på i stället för nät. Synd och skam att se sån´t tycker jag, men självklart praktiskt! Längst ut på campingen finns bastu och två badtunnor, nytt och fräscht. Grillplatser och underbar natur.
Här några av dagens foton!

torsdag 16 juli 2009

In i dimman?



Nej, snarare ut ur den! Vi åker från en ort där det har regnat enormt mycket! Det började droppa nu igen, och vi hörde på väderprognosen att där skulle bli ännu mer regn. Så vi bröt upp, helt enkelt för att komma därifrån - gräsmattan var väldigt vattensjuk. Det var ändå svårt, vi trodde ett tag att vi glömt lossa bromsen på husvagnen... Tur att det var plant och inte så lång sträcka, vi satt ändå och ville hjälpa till - nästan gungade i sätena!
Ju längre mot kusten vi kom, desto ljusare blev det, och när vi pausade i Ö-vik var det sol och 24 grader varmt. Lite skillnad mot de 14 vi kom ifrån. Lite shopping och så enkel lunch i Ö-vik, där man förresten står bra parkerad vid hamnen. Sedan åkte vi vidare mot Norrfällsviken. Här står vi nu bland tallarna, jag fick äntligen en kopp kaffe (och en Dajmstrut...). En promenad runt har vi gjort, men mer blir det i morgon.

I morse kom förresten den glade bagaren med varma, nybakade jättebröd igen! Honom kommer jag att sakna.

onsdag 15 juli 2009

Dagen i dag...

Är en bra dag! Vi kopplar av och njuter. Dagen började med leverans av det som jag i går beskrev som "små frukostbröd". De visade sig vara enorma! Bakade med känsla och finess. Och 3:50/st. Har inte smakat godare på länge.

Sedan har vi njutit av sol och härlig sommarbris. Läst och lyssnat på radio. Och sen - så kom regn och åska! Som tur var har vi markisen ute.

Vi tog en promenad in till samhället i förmiddags, och inser att här gör man bara det vi just gör - kopplar av. Det finns inte många begivenheter här! Om man inte gillar minigolf eller bokar en massage. Eller hoppar ner i den lilla varma bassängen - men då bör man inte ha glömt baddräkten hemma...

Denna skylt fanns kvar fast det nog var länge sedan butiken stängde. Se bara på telefonnumret!

tisdag 14 juli 2009

Visst ja...


Glömde ju... Att när vi satt här och åt nyss så kom en kille från Danmark och undrade om vi ville beställa nybakat bröd till i morgon. Jatack, det ville vi. Så han kommer hit i morgon och levererar två nybakade små frukostbaguetter, pris 7 kr tillsammans! Var ligger vinsten? Jag säger då det. Sen kan jag påminna om att aldrig, aldrig någonsin köra på såna här guppliga vägar med öl liggande i kylen. Det kan bli så väldigt blött i grönsakslådan. Allt marinerat i öl...

Ajöss Vännäs, hej Trehörningsjö!

Så lämnar vi Vännäs. Fint där, vackert på campingen. Lugnt. Se här från vår morgonpromenad!


Före lunch åkte vi till Nettans butik och shoppade. Jag shoppade. Maken hittade inget han ville ha.
Vi åkte vidare till Trehörningsjö, och Kerstins udde. Här finns stugby, camping och bad, samt spa. Man kan bada varmbad och boka fotvård och massage. Varför har jag glömt baddräkten hemma?
Vägen hit var inte väl vald, vi tog kortaste vägen och den var inte asfalterad hela vägen kan man lugnt påstå. Gropar, gölar, krokar, eländes elände. Åk inte där! Vännäs - Nyåker - Trehörningsjö...


Men väl framme så väntade ett smultronställe. Här finns bad, bastuflotte, mat, vänligt bemötande. Och som sagt, naturskönt område. Här kan man förstå meningen med ordet "glesbygd".


Kerstins udde - spa


Glesbygd

måndag 13 juli 2009

Vännäs- kvällen

Vi har grillat och lutar oss tillbaka i solen i stolen. Eller - jag gör det...

Medan maken går och diskar! Precis som det ska va´.

Vänder jag mig om i stolen har jag denna utsikt...

Vännäs nästa

Vi bröt upp från Bureå på förmiddagen. En jättefin camping som vi kommer att återvända till och som vi rekommenderar! Se här några foton:


Gott om plats, och idylliskt vid älven

Vi hade också gott om plats!

Något för barnen

söndag 12 juli 2009

Bureå camping

En liten nostalgirunda i Skellefteå, och sedan några mil söderut till Bureå camping. Här är vi nu - och inser att det är stor skillnad på tre-stjärniga campingar... Här är det otroligt fint i jämförelse med förra campingen. Men, inga frukostbröd blir det nu heller! Det står i katalogen att man kan erbjuda detta, men si det är tomt i frysen på campingen! Nåja, jag föredrar ändå hårt bröd.
Här finns en hel del att erbjuda för barnen bl.a. Dock ingen pool. Stora ytor, man behöver inte stå trångt. Vi betalar 210 kr/dygn, och det är mycket mer ok än på förra stället...
Vi har varit en tur inne i samhället och tittat på platser där barn jag lekt. Och på Folkets hus, där jag har dansat många många gånger! Bl.a. till Sven-Ingvars...
Det finns en fin hembygdsgård centralt, dit var vi och tittade på konst och på den fina örtagården. Ligger alldeles vid den brusande forsen.


Min morfar arbetade på sliperiet här, och vi åkte ut för att se fabriken. Där var en grind, så vi kom inte långt. Men på f.d. kontoret finns numera en utställning, och där var det öppet. Vi blev väl emottagna och visade runt, och kunde ställa frågor. Och - jag fann ett foto som min morfar var med på!

Nedersta raden, 5:e från vänster. Morfar Olof!
Bilden antagligen tagen i början av 30-talet.

Kommer någon ihåg att jag skrev om UV-lampa mot mygg och andra flygfän? Det blev inte något köp av sådan, men vi har klarat oss bra ändå. Men i morse när jag surfade med min Ipod touch fann jag en applikation, Bug spray. Gratis är gott, så jag laddade hem den för att prova. Inte vet jag, men vi har inte ett enda flygfä i vagnen fast vi haft dörren öppen flera timmar nu!

Borgaruddens camping

Lugn natt, vi har hunnit med dusch, frukost och en promenad. Duschen var sisådär med tanke på att här finns rätt mycket folk. Tre små bås på damsidan och lika många på herrsidan. Inte många toaletter heller. Till frukost hade vi tänkt köpa små nybakade frallor, men se de öppnade inte receptionen förrän kl 9! Så det blev husmansbröd... För att bo här kostar det 225 kr/dygn. Jag kan tycka det är mycket - så ok är inte servicen här!

Så här står vi, ingen trängsel att tala om! Omgivningarna här är väldigt natursköna.
Lite kaffe nu, så får det bära iväg sedan. Nästa stopp blir i Skellefteå, men vi åker vidare en bit till innan vi slår läger för natten!

lördag 11 juli 2009

Nästa camping...

Ja, vi hade tänkt oss övernatta i Luleå, på en lugn liten camping som EFS driver. Men ack - där hade man möte. Fullt. Vi suckade, och tänkte att då får vi väl vara på den STORA campingen då. Swedcamp. Som vi inte alls gillar, det är för stort! Vi åkte in där, och det var fullt...
Vi ringer snabbt till Ladrike camping, frågar om det ligger väldigt nära E4. Ja, det gör det. Men en ljudvall finns emellan. Har dom någon plats till oss? O ja, det finns gott om platser. (undrar varför?).
Jag ser i kartboken att där finns ännu en camping norr om Piteå. Borgarudden. Ligger vid havet. Vi ringer dit och ja, de kan knöka in oss. Väl där, så visar det sig att de har fullt, men vi kan stå på "grusplanen". Vi manövrerar in oss så att vi ändå har gräs att kliva ut på och väldigt nära till servicehuset. Så det var en vinst! Nu har vi fått oss mat, grillat av grillmästaren himself. Mycket gott! Hinner nog se oss omkring i morgon! Nu har vi bara hunnit äta och njuta, så resten får vänta.

Adjö, farväl...

...men inte för sista gång, hoppas vi! Hej då, Kalix och Storön!


Backebo-stugan kanske vi inte ser mer - vi har hört att den måste rivas p.g.a. mögel. Så nästa gång vi är här så finns ett nytt hus på tomten, inte detsamma...

fredag 10 juli 2009

Dopp!

Här hinner man bara lägga ut dagens blogginlägg så händer det nåt nytt! Maken lovade förut att bada här i Storön, och vem trodde honom? Badkruka, det är vad han är. Men efter maten drar han på sig badbrallorna, "utifallatt". Och jag följer efter, nyfiken på vad som ska hända. Det är vansinnigt långgrunt här, så han får gå låååångt. Men, han doppar sig! Wow! Tyvärr är ju inte kameran på just då, men jag har beviset på hans våta axlar. Och han frös inte heller, så antagligen är det väldigt skönt i vattnet! Fast han säger, att han fick plocka bort isskorporna... Hjälten hela dan!


Mer sightseeing

I dag har vi haft en fin dag med lite sightseeing, och möten med gamla vänner. Ännu en fin kväll vid havet avslutade dagen. I morgon uppbrott!
Här är affärshuset som makens farfar byggde. Centralaffären hette det då. Ovanför butiken bodde han själv. Huset till höger byggde han också, och där bodde maken med familj.

Ingång vid hörnet, kallas "kalixhörn". Väldigt speciellt med utseende av skidspets! Sådana ingångar finns det flera av i Kalix, ser att det finns även i Piteå och då kallas det pitehörn!

torsdag 9 juli 2009

Rundtur i Kalix omgivningar

Vi har tur. Vi har en egen infödd guide! Kusinen till makens pappa finns här till vår stora lycka. Han berättar med inlevelse och glädje. Och han minns allt! Precis allt. Namn, årtal, platser, vem som gifte sig med vem och vem som bodde där och vem som bor där numera. Nu har vi varit runt i trakten med honom, och fått massor med information, och fotograferat. Om jag blir hälften så pigg när jag (om jag...) blir 82, så är jag tacksam.

Vi har stannat till vid olika platser och åkt in till gårdar för att fråga det han till äventyrs inte visste... Utan blygsel och utan tvekan! Och vilka härliga människor vi mött... Jag har blivit erbjuden sommarjobb hos en 90-åring som odlar mängder med jordgubbar och grönsaker. Hur skulle jag kunna tacka nej? Men jag vet ju inte om jag orkar... Själv hade han kropp som en 25-åring.

Vi har sett makens farfarsfars hus, som byggdes av honom själv och hans äldsta barn, bl.a. makens farfar Karl.

Vi har sett makens farmors hus, där hon föddes. Hennes föräldrar instiftade första missionshuset (missionsförbundet) här. Huset kallas Tilly.

Och vi har sett guidens halvbrors hus, som faktiskt var f.d. likboden i Kalix... Han bor inte där numera. Skulle inte jag heller göra.

Kalix

Vid målet - Kalix! Här är det fint, mycket fint. Vi har bott en natt på Kalix camping, mitt i stan. Strax nedanför kyrkan. Mycket centralt alltså, så vi har nära till "allt". Här kostar en campingplats 225 kr per natt. Lite dyrt kan tyckas... trivsamt kan vi inte påstå att det var! Jag är inte kräsen när det gäller tystnad om natten - men förutom trafik från E4 (som jag somnade till) tillkom vråååål från ortens ungdom som vaknade till framåt natten. Och från trimmade modpeder som lät mycket illa. Jag kan alltså inte påstå att det var lugn och ro i den skenbara idyllen!


Men sedan åkte vi ut till Storön, där det finns 4 elplatser. Das ist alles. Vi var ensamma... Och så svidande vackert får man leta efter! Här kostar det 100 kr per natt, och i duschen en symbolisk 1-krona. So what. Här var det dessutom lä och betydligt varmare än vid älven. Rent och snyggt på toa och dusch. Diskrum. En lång strand.

Husvagnen från stranden

Maken i kontemplation - barndomsminnen!