onsdag 8 juli 2009

Ost i långa rader

I fjol sommar besökte vi Burträsk och Ostens hus, där man visar historik och tillverkningen av Västerbottensost, denna sagolikt goda ost som tyvärr är för dyr för att njutas till vardags! Det var ett intressant besök, fin utställning och bra guidning. I år har vi besökt Ostens lager, som ligger i Ånäset, inte långt från Sikeå.

Vi möttes först av två jättelika osthyvlar vid E4, avfarten mot samhället Ånäset. Sedan var vi tvungna att fråga om vägen – nog borde man skylta bättre när man har en sådan lokal tillgång för turister?

Här fanns förutom lagret ett café, och möjlighet att köpa av V-bottensost. Självklart gjorde jag det…

För en tjuga kommer man in i en korridor där man kan läsa fakta om osten, och om lagret. Där finns också glasrutor som man kan titta genom för att se arbetet i lagret, hur osten paraffineras och vänds. Truckföraren hade jobb hela tiden med att hämta och lämna pallar med ost! Man räknar med att lagret är värt ca 100 miljoner kr!

Mitt emot avfarten ligger en stor västerbottensgård med visningsträdgård, antikt och loppis samt café. Stenfors gård heter det. Eftersom det regnade åkte vi inte dit, men jag kan tänka mig att det är trivsamt att stanna till där! Man ser gården bakom osthyvlarna på fotot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar